sobota 11. února 2012

Čapáty (Chapati, indický chléb)

V indické kuchyni a obecně v kuchyni jihovýchodní Asie se ke každému jídlu podává rýže, nebo nějaké placky. Čapáty jsou jednou z nejpopulárnějších forem takových placek.

Ingredience pro pět placek, asi dvě porce

  • 300g celozrnné mouky
  • 180ml vody
  • půl lžíce oleje
  • lžička soli
Postup
  1. Do mísy nasypeme mouku a sůl, uprostřed uděláme důlek a nalijeme asi třetinu vodu. Rukou hněteme a postupně přiléváme vody. Až je těsto trochu prohnětené, přidáme olej a ještě dostatečně prohněteme.
  2. Těsto necháme 30 minut odpočinout.
  3. Vál posypeme moukou. Těsto rozdělíme na pět dílů, s nichž uděláme kuličky.
  4. Kuličky rozplácneme, posypeme moukou z obou stran, aby se těsto nelepilo a vyválíme do tenké placky. Placky oklepeme, aby na nich nezůstala mouka.
  5. Postupně pečeme na rozpálené suché pánvi. Z každé strany stačí jednu minutu. Pokud se placka vyboulí, přimáčkneme ji na pánev.
Před podáváním můžeme placky potřít máslem nebo přepuštěným máslem ghee, olejem s česnekem případně posypat kořením podle chuti. 

Žádné komentáře:

Okomentovat